Ako finančne zvládnuť ťažké časy?


Anatoliy so svojou rodinou na vlastnej koži  zažíva ťažké časy. Podelil sa s nami o to, čo ho realita ťažkých časov naučila.

Stretnutie začal otázkou:

“Ak by ste vedeli, že musíte do hodiny opustiť svoj domov a zbaliť sa do jedného kufru na osobu, čo by ste si so sebou zobrali?”

Vedeli by ste, že je to s veľkou pravdepodobnosťou posledný krát, čo ste vo svojom byte alebo dome. Za pár dní, možno hodín bude rozmetaný na kúsky a aj všetko, čo je v ňom.Nájdite si tých pár minút a porozmýšľajte, čo by ste si zbalili. Práve toto sú tie chvíle, ktoré nás prinútia si uvedomil a porozmýšľať, čo je pre nás naozaj cenné a dôležité z materiálnych vecí, ktoré vlastníme.
Takéto cvičenie má okrem iného ukázať, koľko vecí máme a koľko ešte kumulujeme  a pritom ich možno až tak nutne nepotrebujeme. Tiež nám ukazujú ako máme tendenciu kumulovať majetok a v tom nachádzame akúsi „istotu“. Pravdou však je, že to môžeme v jednej chvíli všetko stratiť. Ak nie teraz, tak určite po našej smrti.

Čo sa teda praktického okrem hlbšej filozofie na túto tému dá naučiť od Anatolyiho?

Vážme si každodenný, aj keď niekedy „nudný“ život
Ostaňte úplne závislý na Bohu. Mnoho jednotlivcov alebo rodín sa snažilo vyriešiť vlastnými silami stav núdze ale mnohí z nich sa psychicky zrútili alebo veľmi zle znášali vzniknutú situáciu. Navyše ak denne počujete množstvo sirén signalizujúcich útok na miesto, kde ste, uvedomujete si krehkosť svojho života a fakt, že neviete, či dožijete zajtrajšieho dňa. Mnoho nielen vojakov ale aj civilistov prišlo o život alebo o niektorú časť tela alebo boli inak zranení.  Neostáva nič iné ako sa podriadiť Bohu a hľadať v tej chvíli nepredstaviteľný pokoj duše v Ňom.

Majme finančnú rezervu, aj v hotovosti
Majte doma vždy dostatok hotovosti aspoň na pokryte nákladov rodiny na niekoľko dní, ideálne pár týždňov.  Po vypuknutí konfliktu boli pred bankomatmi obrovské rady ľudí a nakoniec v bankomatoch niekoľko dní ani nebolo dostatok peňazí, kvôli davovej psychóze. Neskôr, keď boli zbombardované veľké potraviny, kde sa dovtedy dalo platiť platobnými kartami riešením bolo jedine nakupovať v malých potravinách alebo od ľudí na dedinách a oni prijímali len platbu hotovosťou.

Rezerva aj s palivom pre naše auto
Ak už aj máte správy o chystajúcom sa probléme v štáte, uistite sa, že máte šancu ešte natankovať palivo do auta, v ktorom by ste sa prípadne potrebovali evakuovať.  Pri neskoršom chaose buď palivo na niekoľko dní nebude dostupné alebo na neho budete musieť čakať desiatky hodín. Anatolyi od vtedy nemá nikdy menej ako polovicu nádrže svojho auta. Taktiež pripomenul aké je dôležité mať auto v starostlivosti a dobrom technickom stave. Autá vo veľmi zlom technickom stave ostali pri evakuácii pokazené na krajnici a rodina musela ďalej pešo, nehovoriac o tom, že auto ostalo ako prekážka pre ostatnú premávku a prichádzajúce tanky. Taký tank ak sa nevymerá, tak naozaj z auta veľa neostane.

Pridaj komentár