Kresťan a “zlatá stredná cesta”?


Existuje pre kresťana „zlatá stredná cesta“?

Predtým, než som Ježiša urobil Pánom svojho života, som sa snažil žiť dobre. Nechcel som podvádzať, klamať, zabíjať alebo robiť iné nemravné veci. Snaha žiť dobre sa mi celkom vyplácala, a tak som bol presvedčený, že takto môžem žiť celý život. V jednej veci som však v očiach Boha určite zlyhával. A to v tom, že v mnohých prípadoch som sa uspokojil s riešením, ktoré by sa dalo nazvať „zlatá stredná cesta“ alebo “cesta kompromisu“. Tá bola často menej náročná ako nejaký extrém.

Povedzme kradnutie. Raz za čas som šiel niečo vybaviť do mesta, kde je platené parkovanie, a plánoval som sa zdržať krátko, napr. pár minút, a tak som si odôvodnil, že nie je dôvod platiť parkovné, ktoré sa platilo na minimálne pol hodinu, kvôli piatim minútam.  Spokojne som parkoval bez zaplatenia na platenom parkovisku. No práve v tom čase mohol hľadať parkovacie miesto aj niekto, kto by mestu zaplatil možno aj za hodinu parkovania. Alebo samotný fakt, že sa tam môže stáť s podmienkou zaplatenia za to miesto. Ja som si ospravedlňoval svoj čin tým, že inokedy som zaplatil na hodinu a bol len 50 minút, takže tých 10 minút mám teraz grátis. Podobne by som zlyhal (síce v očiach sveta by som volil nejakú „zlatú strednú cestu“), ak by som zaplatil za hodinu parkovania a stál tam hodinu a 15 minút. Toto má byť len ilustrácia pre objasnenie dnešného zamyslenia.

No ľudia sme úžasne vynachádzaví a v mnohých veciach hľadáme „zlatú strednú cestu. Takú, ktorá nikomu moc neublíži a netreba za ňu platiť vysokú cenu. Otázkou však je, komu som dával slávu a slúžil svojím postojom.

„Nikto nemôže slúžiť dvom pánom. Buď jedného bude nenávidieť a druhého milovať, alebo jedného sa bude pridŕžať a druhým pohrdne. Nemôžete slúžiť Bohu aj mamone.“ Matúš 6:24

Neexistuje „zlatá stredná cesta“. Buď slúžiš Bohu alebo mamone. Je to akoby niektorá žena povedala, že je „polotehotná“. To sa nedá, buď si alebo nie si.

Skúsme sa dnes zamyslieť, v akej oblasti sme volili nejasný postoj a skutok. Môže to byť situácia, kde v práci zamestnávateľa oberáme o čas alebo nejaký materiál. Ale nie veľa, len trochu, volíme bezpečnú cestu – zlatú strednú. Možno hovoríme polopravdy,  sme farizeji v niektorej oblasti života, upravujeme účtovníctvo v našich firmách… Pán Boh očakáva, že sa mu dáme celý a so všetkým. Bude to určite stáť viac námahy a vyššiu cenu ako je kompromisné riešenie zlatej strednej cesty. Boh nám však môže žehnať len ak robíme Jeho Pánom nášho života a nie na polovicu s mamonom.

Tieto národy uctievali síce Hospodina, no slúžili i svojim vytesaným modlám. Podobne sa správajú dodnes ich synovia a vnuci ako kedysi ich otcovia. 2.Kniha kráľov 17:41

Modlitba: Modlím sa, Svätý Bože, aby si nám požehnal silnou vierou. Prosíme ťa, aby si nám dával schopnosť odolať pokušeniu hľadania a uskutočňovania „zlatej strednej cesty“, ktorá neslúži naplno tebe ale delí sa o panovanie s mamonom. Daj nám k tomu dostatok sily a múdrosti, podľa Tvojej vôle. Amen.

Pridaj komentár