DESÍ VÁS LOCKDOWN?


Premýšľajme inak, ako tento svet!

Možno by bolo zaujímavé pozrieť sa bez emócií na jeden z aspektov lockdownu a na s tým súvisiace zatvorenie niektorých obchodov. Nebudem písať o službách ani obmedzení pohybu osôb, ale skôr sa povenujem téme nakupovania.

Neviem ako vy, ale mnoho ľudí začala chytať panika z toho, ako budú nakupovať do 10. januára 2021. Spočiatku som aj ja mal neistotu, lebo sme zvyknutí, kedykoľvek si na niečo spomenieme, mať tú možnosť kúpiť si to, čo potrebujeme. Či už je víkend alebo je neskoro večer, mnohé obchody sú zvyčajne otvorené do 21.00 hod., našli aj neskôr otvorené večierky a isté hypermarkety ponúkali aj nonstop prevádzky.

Obmedzenie ovplyvní slobodu vkročiť do obchodu a vybrať si, čo chceme – elektro, oblečenie, obuv, knihy, hračky, nábytok a iné. Aj tieto prevádzky však budú ponúkať možnosť objednania a vyzdvihnutia. Potraviny, drogéria, lekárne a pod. ostávajú otvorené.

Ako veriaci kresťan by som rád zmenšoval strach, paniku a nespokojnosť, ktorá ovláda veľkú časť nášho národa. Wikipédia definuje „spokojnosť“ človeka ako stav, keď je u neho splnený ideál, ktorý si zadefinoval. Preto časy korony nie sú ľahké pre svetských ľudí, nakoľko tento čas so svojimi obmedzeniami sa im určite ako ideál nezdá.

Z pohľadu viery nám Písmo jasne hovorí, že naša spokojnosť by si mala vystačiť tým, že máme naplnené základné potreby : jedlo, oblečenie príp. miesto, kde prenocovať.

„Veľkým ziskom je však zbožnosť spojená so spokojnosťou. 7 Nič sme si totiž nepriniesli na svet a nič si z neho nemôžeme odniesť. 8 Ak máme pokrm a odev, buďme s tým spokojní.“ 1 Tim 6:6-8

Aj v takýchto časoch by sme mali ako kresťania žiť v nádeji a radosti toho, že náš Boh je stále s nami. Mali by sme pôsobiť s nádejou tam, kde iní šíria strach a paniku. Tie dokáže eliminovať len modlitba a povzbudenie skrze Písmo a kresťanov a uvedomenie si, že aj jednoduchší život bez možnosti instantného naplnenia všetkých nadštandardov môže byť život v spokojnosti.

Mnohokrát, keď niečo na chvíľu nemáme, tak nám to možno chýba, ale o to viac si dokážeme vážiť chvíľu, keď to máme znova. Zatvorenie obchodov a obmedzenie prístupu k niektorým tovarom, môže byť čas pokory. Možno nám budú chýbať baterky do diaľkového ovládania televízora a budeme musieť prepínať 3 týždne tak, že sa postavíme a prepneme. Možno sa nám pokazí televízor a budeme musieť viac čítať a rozprávať sa navzájom, možno naše deti nedostanú načas najnovšiu hru na Xbox, možno si budeme musieť na niektoré veci počkať …

Možno nás to naučí trpezlivosti a pokore. Môžeme byť svetlom v tme a nádejou tam, kde jej niet.

„A nepripodobňujte sa tomuto svetu, ale premeňte sa obnovením zmýšľania, aby ste vedeli rozoznať, čo je Božia vôľa, čo je dobré, čo mu je príjemné, čo je dokonalé.“ Rim 12:2

Modlitba: Drahý Pane, pomôž nám byť správnym príkladom pre naše rodiny, spoločenstvo a i celý svet. Nech naše správanie vo všetkom oslavuje teba. Ďakujeme ti za to, že napĺňaš naše potreby pre život. Nauč nás pokore a trpezlivosti aj cez tento čas. V mene Ježiša Krista, Amen.

Pridaj komentár